Search here!

Ivka Armanda Todorović

Mojih 12 ikona, 12 emotivnih kraljica, 12 arhetipova žene

Danas se jako puno priča o ženskoj energiji. Netko će znam, reći da je to samo trend, ali taj netko će isto reći puno drugih stvari i vjerojatno komentirati jako bitne vijesti na portalima poput kojoj su zvijezdi izvirile gaćice ili uporno tupiti da je svijet ružno mjesto i da nema smisla biti dobar. Ok, sad generaliziram, ali činjenica je da je sve tako netko jednom zvao trendom. I širenje pismenosti i borbu za pravo glasa žena. Feminizam je isto trend, koji se ponavlja već stoljećima. Eto, zadržalo se. Hahahahaha!

Nego, da se vratim na ono o čemu želim pisati. Ženska energija. Često se o njoj krivo misli i smatra ju se karakteristikom isključivo žena ili čak slabošću, no činjenica da se priča o tome sve više čuje i da je sve više radionica, predavanja i energije usmjereno ka toj tematici pokazuje potrebu da se ženska energija ponovno probudi. I ona nema apsolutno nikakve veze s emancpacijom tj s predbacivanjem kako su žene „manje žene“ zbog toga što su emancipirane. U ženskoj energiji jednako može biti kućanica i „samo mama“, kao i uspješna poslovna žena ili žena na čelu velike kompanije. Jer ženska energija nije svedena samo na slabost, suze i drugotnost. Ženska energija je puno, puno više od toga. Ona je prepuštanje, otvorenost, empatija, prisutnost, intuicija. Sve ono što nam danas fali svima. Bilo muško, bilo žensko, dobro bi ti došla doza ženske energije.

Jako puno razmišljam o tome zadnjih par godina, a osobito otkad sam postala majka. Jer, paralelno s tom ženskom transformacijom u meni je zavladala muška energija. I to samo po sebi nije problem, niti nešto protiv čega se treba boriti, ali ta muška energija potaracala je gotovo sve žensko u meni. Ja tu mušku energiju zovem ozbiljna Ivka. Zabrinutog izgleda i opasne potrebe za kontrolom. Kad sam je osvjestila, osvijestila sam i to da ona nije loša. Ona je super. I potrebna. Ali sam osvijestila i druge dimenzije sebe koje su nasilno gurnute u drugi plan radi jedne. I to sam željela promjeniti.

Kad sam počela sve to primjećivati na sebi, otkrila sam da imam ikone svojih emocija. Arhetipove. Kako god ih nazvala. I u dvorani sam počela i žene gledati na taj način. Često ne poznajući detalje njihovog osobnog života, ali poznajući njihov pokret promatrala sam što zrači. Kakva mu je energija. I u jednom trenutku nevjerojatne inspiracije (zbog koje znam da je ovo što radim razlog zašto postojim, al to je neka druga priča) izdvojila sam 12 emocionalnih ikona.

Svaka ih žena ima, no u plesu, uvijek neke dominiraju. Jedna koja je najjača izvire apsolutno uvijek. I često je ili potpuno usklađena s onim što je žena na van ili je ono što joj treba, nadopuna onom vanjskom. U ovom drugom slučaju način kako žena izgleda i kako zrači, potpuno je drugačiji od njenog plesa. Gotovo do neprepoznatljivosti iz sramežljive i stisnute curice pretvara se u seksi lavicu na prvi takt svoje muzike.
Fasciniralo me to. Mojih dvanaest ikona su svi arhetipovi koje opisujem emocijama. S jedne strane to su nježnost, snaga, sporost, brzina, senzualnost, seksipil. A s druge strane to su otvorenost ili zatvorenost, introvertiranost ili potreba za povezivanjem, svjetlost ili mrak, davanje ili uzimanje.
Neke od njih žene smatraju poželjnima, a od nekih bježe što dalje i što dulje. No kad ih sve osjetiš u plesu, dobiješ taj neki osjećaj potpunosti i slobode.

To je izazov koji počinje prvim korakom a traje godinama. I ono što najviše obožavam jest to da nije poanta u otkrivenju nego u otkrivanju. Ne samo u tom cilju, nego u cijelom putovanju u kojem plesom zapravo otrkivaš sebe. Razvijaš samosvijest. I da, šipka će ti dati samopouzdanje jer ćeš ga osjetiti sa svakim novim elementom, ali samosvijest dolazi otkrivanjem sebe. Bez postignuća, bez elemenata, bez uspjeha ili neuspjeha. Otkrivanjem da vrijediš već samim time što jesi. Hmmm.. Duboko. Hahahahah!

Moj izazov nije ples ovih 12 ikona jer sam otkrila sve i jednu od njih. Neke su mi prirodno dominantne, a neke nisu, ali sve ih osjetim u nekim trenucima i sve ih mogu osjetiti s lakoćom. Moj izazov je sve ih osjetiti u svom životu. U odnosu s djetetom, s mužem, s roditeljima, s poslovnim partnerima, sa sobom u žrvnju svakodnevice. I presretna sam što ih otkrivam jer to znanje i spoznaje uskoro ću dijeliti s drugima.

Do tada ih dijelim u dvorani i svaki put ostanem impresionirana ljepotom kojom zrači žena kad se prepusti ženskoj energiji u sebi – plesom. Od nje ionako nikad ne uspijemo pobjeći, samo možda potisnuti. A potiskivanje nije dobro, to svi znamo ?

 

 

 

*Emotions by Angels plesna je radionica otkrivanja 12 ikona i kruna je rada na sebi kroz pokret i ples u studiu Angels Body and Emotions.
Nakon 4 popunjena termina, slijedeća radionica je 26. svibnja. Radionica traje 5 sati, uključuje i okrijepu (? ) a namijenjena je svim ženama koje su otkrile slobodan i meditativan pokret kroz kombinaciju plesa oko šipke i vježbanja po metodama sličnim S factoru. Više info: maja.z@angels.com.hr

Post a Comment