Search here!

Ivka Armanda Todorović

imati, biti, plesati…

Mnoge žene s kojima sam ja radila osjećaju teret svojih uloga, bez obzira na godine. I taj je teret vidljiv u svakom pokretu tijela, zbog toga se, vjerujem, i kaže da pokret nikada ne laže.

Vidi se kako im se leđa lagano pogrbe od težine koju se same preuzele na sebe ili se ramena zatvaraju samo da bi ostale nevidljive. Kako su važne samo uloge koje igraju, tako se i one zatvaraju da nitko ne vidi kakve su doista. Često pitanje koje su mi postavljale na početku mojeg svrhovitog posla (J) bilo je: hoću li s time učvrstiti tijelo? Hoću li smršaviti? Hoću li biti više seksi? Pitanja koja su mi često upućena su i kako to utječe na brak i aktivnosti u krevetu. Na ovo zadnje uvijek odgovorim FANTASTIČNO! Zato jer doista oslobađanje sebe okova perfekcionizma u svakom pogledu i uloga utječe na sve, pa tako i na ovaj dio života žene.

Ples kao meditacija, kao pokret, kao doživljaj sebe iznutra a ne izvana zapravo nema primarnu svrhu savršeno oblikovati tijelo. Primarna mu je svrha emocija koju trebaš izbaciti ili koju želiš doživjeti a ne možeš. Upravo ovih prvih nekoliko pitanja koje žene često postavljaju, mogu puno reći o tome  u kojoj su fazi života i što im je trenutno važno. Ne kažem da izgled nije bitan odnosno zdravlje jer dobar izgled najčešće je rezultat zdravlja duha i tijela, ali ono što je važnije jest kako ti doživljavaš sebe.

Jesi li svjesna sebe kao jedinstvenog bića, savršena upravo takva kakva jesi  s namjerom da svakog dana budeš sve bolja? Ne, ne bolja od Ivane, Kristine ili Goge ili Ane, bolja od sebe same. Bolja prema sebi i bolja prema drugima.

Ono što žene često traže izvana, potvrdu da su dobre majke, mame, sestre ili bilo što drugo, zapravo je moguće pronaći iznutra. Upravo zato, da bi voljela druge i da bi im pružila sve što im je potrebno u okvirima kojima im ti to trebaš i možeš pružiti, prvo to isto moraš pružiti sebi. Zašto? Recimo to ovako balalno: želiš li svojoj prijateljici pokloniti čokoladu da je razveseliš, što moraš učiniti? Nabaviti čokoladu jer je ne možeš pokloniti dok je ti nemaš u svojim rukama! Zvuči malo blesavo, ali to je tako samo zato što je beskrajno jednostavno. Ono što želiš dati, prvo moraš imati! A prije toga, kako bi imala sve što želiš, moraš postati osoba koja to ostvaruje. I zato je prvo jaje, a ne kokoš.

Pod jajetom podrazumijevam tebe kao osobu koja je zadovoljna, mirna i iznad svega zahvalna na svemu što trenutno ima. Kad postaješ takva osoba onda ti u život s lakoćom dolaze i druga ostvarenja odnosno, ona uvijek dolaze, ali kad postaješ takva osoba ti ih više primjećuješ i spremna si ih prihvatiti. Nisam se zabunila i nije tiskarska greška ili lapsus, namjerno piše „kad postaješ“ zato jer taj proces nema kraja. Kao i s većinom stvari u životu, važno je uživati u procesu otkrivanja sebe, a ne srljati prema ultimativnom cilju, koji ionako ne postoji ili postoji u obliku putovanja, s različitim stanicama na kojima se nalaze spoznaje, otkrića i nove osobine i emocije. Zato je predivno u svoju top listu važnosti i vrijednosti već danas i sada uvrstiti svoj osobni rast jer nam on olakšava i ljubav prema sebi i ljubav prema drugima. Sa svakim novim iskustvom u životu ionako rastemo, a ako tom procesu koji se odvija sam po sebi pridodamo i namjeru, samo je nebo granica. Ili čak nije ni ono.

Izvor: Tportal

Moj je stav da je prvo važno BITI a tek onda Imati. Prvo je važno biti osoba kakva želimo biti : topla, opuštena, uspješna, sretna, zahvalna, mirna, energična, zdrava, u ljubavi ….. (nadopunite sami), a tek onda je važno imati sve ono što želimo imati: dobru obitelj, usjepšne odnose, dobar auto, lijep stan, što god.. Ponovno, nadopunite sami jer moj život i moje želje, mogu biti potpuno drugačije u svojoj konkretizaciji, od vaših. No, pravilo je da gotovi svi, kako kaže Hal Elrod, autor knjige Miracle Morning koja je i mene navela da promjenim sebe i onda osjetim promjenu, iznutra prema van, žele razinu 10 u svim područjima svog života.

No što ako je već imamo ali mislimo uvijek da je tamo negdje? Utoliko se ne slažem s Halom koji tvrdi da sve mora biti kao po špagici, ali u ovom prvom što sam navela – pogađa u samu bit. Hal kaže: „Naša razina uspješnosti uvijek će pratiti našu razinu osobnog razvoja. Sve dok se svakodnevno ne posvetimo i odvojimo vrijeme za naš razvoj u osobu koja želimo postati i bili, uspjeh će uvijek biti mukotrpno postići.“

S time dolazimo do toga da, čak i ako tremutno gradite obitelj, posao ili kuću, ima smisla odmah razmisliti o unutarnjoj izgradnji jer, unutarnja promjena donosi vanjsku. To što ćete možda otkriti da vam nije potrebno toliko toga IMATI da biste BILI tko želite, samo je nuspojava. Odlična nuspojava!

Post a Comment