Search here!

Ivka Armanda Todorović

Rođena da budem divlja

Rođena sam da budem divlja. Da budem u tijelu. Da plešem, krećem se i osjećam. Onako kako mislim i onako kako jesam.  U trenutku prepuna svega. Dobrog i lošeg. Mirnog i žestokog. Svojeg i kolektivnog. Da dišem. Da živim.

Ove su mi misli danas prolazile kroz glavu dok sam se vozila u autu i na radiju je krenula pjesma Born to be wild. Vratila sam se na ono mjesto gdje uvijek idem kad mi je previše. Djece. Obaveza,. Kuhanja, spremanja, to do listi i brisanja guzica. Tijelo mi je bilo u autu, zdjelica sepokretala u sumanuto brzim krugovima, glava se razmahala, kosa je letila a ruke su skoro probile krov od auta. Glasnice su pucale. Bila sam tu. U tijelu. Prisutna.

U mislima sam bila tamo gdje uvijek idem kad mi je previše. U kućicu na moru. Sama. Polugola. Raspuštene kose. Mjesto moje alternativne Ivke koja možda i postoji u nekoj dimenziji a možda će u ovoj jednom nekad i postojati.

Nije vam ona puno drugačija od mene ovdje. Zapravo smo iznutra potpuno iste. Samo ona živi u tijelu, ne suzdržavajući se od sebičnosti, divljine, bijesa, užitka. Izražava se potpuno, u trenutku, bez misli. Ja ipak malo imam kočnicu jer… pa ono… živim u nekom tom društvu koje ipak, čak i za mene, ima neka ta pravila.

Ivka (alt)živi bez pravila društva. Kako joj je dobro, kako je slobodna, divlja, sebična, svoja. A opet se daje. Kroz ples, pisanje, ljubav koju širi. Bez kočnice.

Koliko živimo svoj život doista po svom, a koliko je u nama ipak usađeno od predaka, pravila, odgoja i društvenih normi. Da smo baš potpuno slobodni u glavi i tijelu bi li birali isto? Ili bi ja živjela tu alternativnu Ivku. We will never know.

Vratimo se na auto. Mene iscrpljenu samim postojanjem u društvu dvoje djece od kojih jedno uporno odbija prespavati noć. Vratimo se na pregorjelu mamu koja danas nije bila sposobna ni skuhatui ručak. Iz čijih su usta izlazile psovke i riječi – ne mogu, ja više to ne mogu. Možeš. Već TO činiš. I nestaje kad se spustiš u muziku, emociju, tijelo. Kad si dopustiš makar na tih 5 minuta u autu da budeš Alt Ivka. Ivka Alternativka. Ona druga.

Kao kad stisneš refresh na kompu, spuštanje u tijelo i izražavanje emocije pokretom i plesom, uz muziku koja to potencira, osvježiš se. Idemo dalje.

A do slijedećeg puta, evo par uputa koje sam podijelila sa ženama u newsletteru:

Kako sve stići do Božića?

 1. Sve što možeš odgodi za siječanj.
 2. Skuhaj si kavu i sjedni.
 3. Pogledaj 12 ljigavih božićnih filmova kojima kraj znaš već na početku.
 4. Skuhaj si vino i sjedni.
 5. Odi na masažu.
 6. Delegiraj što možeš.
 7. Izađi s frendicama. Ili nemoj.
 8. Sjedni.
 9. Svaki dan se pitaj – što bi mi danas donijelo užitak? I to stavi kao top prioritet.
 10. Kupi nekom muškom u svom životu pregaču Moš se udat.
 11. JOMO – the joy of missing out.

Post a Comment