Search here!

Ivka Armanda Todorović

Čime mjeriš svoju snagu?

Nedavno sam u jednoj od mamećih grupa na fejsu (da da još uvijek sam članica, neke mi se jako sviđaju), sudjelovala u raspravi o tome što znači snažna žena i kako se snažna žena očituje. Bilo je tu različitih stavova i mišljenja i potpuno drukčije percepcije snažne žene, što me natjeralo u razmišljanje – tko je snažna žena i zašto ja sebe smatram istom?

Nekoliko zadnjih mjeseci intenzivno promišljam samu sebe. Razmišljam o stvarima koje me osnažuju i daju mi moć i o stvarima koje mi oduzimaju energiju. Počet ću od ovog drugog jer to nam svima nekako teže pada, zar ne?
Danas sam se upetljala u taj obrazac, davanja snage nebitnim stvarima i ljudima. I shvatila sam koliko je to opterećujuće i naporno. Nekad se poželiš boriti protiv nekoga, ali odustaneš jer shvatiš da ta borba nema smisla, jedina borba koja ima smisla jest ona koja se odvija u nama samima. Da, dođe mi da vrisnem, da progovorim, da stanem na kraj nekim situacijama. Da dođe mi da okrivim okolnosti, drugu osobu, događaj ili bilo što osim sebe. I da, dođe mi da stanem, da se sakrijem, da predam svoju moć i stisnem se u sebe. Ali neću. Ne da neću, ne mogu. Jer tu, nasuprot moje slabosti stoji nešto drugo – Snaga.

tedx

foto by Ratko Mavar

Snažna žena je sintagma koja je u toliko izgubila svoju važnost i istinsko značenje da se izlizala. Postala je sinonim za ženu koja teži imati „muške“ osobine, za ženu koja nema milosti, ženu koja ne osjeća samo čini, ženu s kojom je „teško biti“. I ne, ne želim reći da i tako opisana žena nije snažna, samo ističem da je nešto što bi trebalo biti tako sveto, prekrasno i uzvišeno, svedeno na proste slogove, na ono izvanjsko i vidljivo svima, a zapravo tako ne bi trebalo biti.

Prava se istina krije negdje između, kao i uvijek, i krije se duboko u ženi. U (skoro) svakoj ženi.
Kad pomislim na snažnu ženu u glavi imam razne asocijacije i slike: majka petero djece, samohrana majka poduzetnica, poslovna žena na vrhu korporacijske ljestvice, poduzetnica s milijunskim prihodima. I onda stanem. Ako su to snažne žene, onda sam ja slaba?

Nisam se dugo snašla u majčinstvu i još uvijek je više trenutaka kad se ne snalazim nego onih u kojima sve imam pod kontrolom. Nemam petero djece, imam jedno i ono mi je nekad previše. Poduzetnica sam, ali ne zarađujem milijune, zapravo ne zarađujem ni blizu onome što se smatra financijskim bogatstvom. Nemam masku pred ljudima koja govori kako sve mogu i uvijek sam super, baš suprotno. Često plačem, često svoju moć oslabljujem predajući je drugima, često se osjećam nemoćnom, a znam se i predati opsesivnom razmišljanju koje me pogura dalje od moje autentičnosti i biti. Smatraš me zbog toga slabom? Pogledaj još jednom.

Iza svake žene koja nosi izvanjski štit krije se mala djevojčica. Ponekad slobodna, ponekad uplašena. Sve ono što na van izgleda čvrsto i zbrojeno, nije uvijek snažno iznutra. Ako misliš da je izvanjska slika jedina ispravna, pogledaj još jednom.

Vidiš li ženu koja je uvijek sređena, djeca (ako ih ima) joj uvijek izgledaju smireno i prekrasno, posao joj cvate, a brak liči na bajku, pogledaj opet. Ne, ne kažem da su takve žene lažne, ali ono što vidiš samo izvana ne mora i često nije, njihova snaga.

Naša percepcija snažne žene ovisna je uvijek o nama. I stoga snagu možda vidimo u onome što ta žena ima, a mi nemamo. Ili je snažna žena ono što želimo biti i čega se bojimo, pa to iskrivimo do neprepoznatljivosti kako bi mogli reći da je snažna žena nešto negativno.

Nikad više nije bilo tekstova na temu – kako se nositi sa snažnom ženom ili kako biti snažna žena a ipak pronaći partnera. Nikad više nije bilo iskrivljavanja slike snažne žene ili svođenja iste na samo jedan zajednički nazivnik. I nikad više nije bilo žena koje nikad ne bismo nazvali snažnima, a one to doista jesu.

Kako znam? Gledam ih iz dana u dan, iz tjedna u tjedan. Mame koje se trude da svom djetetu ili djeci budu najbolji uzor što mogu. Mame koje posrću, ne uspijevaju, padaju, griješe i nastavljaju dalje. Mame koje plaču kad svi u kući napokon (barem na kratko) zaspu, plaču jer se pitaju griješe li one, plaču jer gledaju tuđe lažne slike savršenih obitelji, plaču jer se pitaju jesu li dobre mame ( a jesu, najbolje su).

Gledam i žene koje su trude pomiriti poslovni i obiteljski život. Žene koje žrtvuju jedno radi drugoga. Žene koje su se predale poslu ili su se predale obitelji. Gledam žene koje napreduju na korporacijskim ljestvicama i koje priznaju drugima ili same sebi da im je teško. Gledam poduzetnice za kojima se praši i one koje jedva preživljavaju. Gledam ih, upoznajem ih i znam – sve su one snažne.

Znakovi slabosti su ono što mi krivo tumačimo. I ne, ne vidim zašto bi trebali postojati tekstovi na temu – kako biti sa snažnom ženom. Jer to bi bili tekstovi koji bi trebali u dušu poznavati i dobro objasniti puno različitih žena. Svaka je snažna na svoj način.

Vrijeme je da SNAŽNA ŽENA dobije novu definiciju. Snažna žena je ona koja je dovoljno ranjiva da pokaže sebe u poslu, majčinstvu, braku, prijateljstvu, ljubavnoj vezi ili samoj sebi. Ona koja zna da suze nisu slabost, da smijeh nije za nekog drugog i ona koja zna da je svaki dan prilika za novi početak, ma kako taj novi početak izgledao. Snažna žena je ona koja zna da savršenstvo ne postoji. Svaka žena je snažna žena – na svoj način.

Vrijeme je da maknemo te etikete sa sebe i s drugih žena i da jedina definicija uspjeha i snage bude ona koju si same postavimo.

 

 

Comments

Post a Comment