Search here!

Ivka Armanda Todorović

rituali

Kraj godine, mladi mjesec, pomračenja, ludilo – ritual za smiraj i čišćenje

Došao nam je kraj godine koju je obilježilo opće ludilo u svakom pogledu. Mene toliko pobacalo na sve strane da ne znam zapravo kako to da još stojim na svojim nogama. S druge strane svi su oko mene koji trebaju biti, zdravi smo, život teče dalje i sve nekako nastavlja, bez obzira na naša ljudska previranja, mučenja i potepavanja.

Kad pogledam unazad u ovu godinu zapravo uopće ne znam kako bih je opisala. U nekim trenucima imam filing da sam ju onako proživjela istinski u svom nekom svijetu, a već u drugom nemam uopće osjećaj da je bila tu. Kao da mi nedostaje tih 300tinjak dana u životu. Željela bi da je neka kulminacija koja bi onda završila procese koji traju u meni već dulje vremena, ali nemam pojma jel jest ili nije. Jer trenutno me samo sve što se događa ostavilo zbunjenom, umornom i nekako – samoj sebi – čudnom.

Kažu da je ovaj dio ove godine neka vrsta kulminacije i da je zato sada sve onako kaotično i ludo kao što opisuju astrologinje i astrolozi koje pratim, duhovni učitelji, i mnogi drugi za koje vjerujem da nešto znaju ili osjećaju. Ovaj kraj godine obilježen je eklipsama, u studenom su bila 2 puna mjeseca, nekako je sve nagruvano, gusto, pretrpano. A takav je i meni osjećaj da je u našim životima.

Iako je sve prazno, lampice svijetle slučajnim prolaznicima, kafići su zatvoreni, restorani preživlajvaju dostavama a moje omiljeno mjesto, moj Angels, prvi put u 10 godina neće biti ispunjen veselim santa baby Mrazicama, imam osjećaj da je sve tako puno. Puno groznih misli, sukoba, dijaboličkih razgovora, ali s druge strane i puno ljubavi koju osjećamo za bližnje, ali i za same sebe ovih dana. Jer često sada, više nego prije, prisiljeni smo nekako pogledati istinu u oči i vidjeti da smo sebi jako važni. Mi. Odvojeni od tijela, a u tijelu. Spojeni sa životom jer jesmo život sam. Da dišemo svjesnije, osjećamo snažnije i živimo nekako intenzivnije.

Meni toliko paše samoća ovih dana da se sama sebi čudim. I inače volim te periode samoće, ali u zadnje vrijeme se povlačim s mreža, nemam inspiracije, zatvaram se u sebe i rijetko s kime dijelim svoje misli i osjećaje. Osim toga, u posljednjoj sam fazi trudnoće i zapravo uz sve to, ova godina bacila me u koštac i u vatru s mojim najvećim izazovom života – prepuštanjem.

Kad se odmaknem malo dalje od sebe i pogledam tako svoj život izvana (ili iznutra prema van, zavisi kako se uzme), onda mi čak bude i malo smješno koliko ga pokušavam kontrolirati. Već sam o tome pisala puno puta, uzroke tome našla sam u djetinjstvu i hranila ih kasnijim odgojom, kulturom i praćenjem biznis gurua koji zagovaraju život uvijek van zone ugode i napredovanje strelovitom brzinom. No u ovoj situaciji to više čak nije niti tragično, naprosto je postalo smješno. Od početka godine do sad brak mi se skoro slomio do kraja pa se ipak popravio i krenuo nekom uzlaznom putanjom. Progutala sam par govana pa sam ih na kraju ipak uz velike muke izbacila iz sebe barem velikim dijelom. Posao mi je već dva puta stao radi epidemije, a u svemu tome samo još uspjela zatrudniti i evo me u zadnjih nekoliko tjedana trudnoće. Milijun je tu detalja kako sam ja tu probala ovo ili ono kontrolirati pa čak i to kako sam trudna, a sad me toliko bacalo da shvatim da nema kontrole i nema planiranja i nema ničeg osim života koji se izražava kod nas. Uf. …

U svoj toj ludosti neke stvari me ipak drže zdravom u glavi. Jedna od njih je mogućnost da izrazim emocije kakve god bile u nekom trenutku, a druga su moji rituali. Svakodnevni, kao i oni koje izvodim u skladu s lunarnim ciklusom.

RITUAL ZA MLADI MJESEC / SOLARNU EKLIPSU / KRAJ GODINE

Kraj godine sam po sebi, a sad pojačan eklipsom i ostalim pozicijama planeta u svemiru o čemu više znaju Astrolog Uranovo dijete ili Julijana Oremović, ima zapravo veliku moć zzavršetka ali i novih početaka. U ritual kreni otvorenog srca i uma i pokušaj otkriti gdje si se to ove godine osjećala najviše izazvanom i kakve je to blagoslove donijelo. Kakve još blagoslove to možda može donijeti u tvoj život.

Poklanjam ti ovaj svoj ritual. Nije bitno hoćeš li ga slijediti detaljno, što izbaciti ili dodati, ili smisliti nešto sama, bitno je da u njemu uživaš i da naprosto pustiš da ispliva sve ono podsvjesno iz tebe. Nekad će to biti neke težine koje si skrivala u sebi  a nekad naprosto čista radost i zahvalnost. Dopusti da te iznenadi život i ritual..

 

 

Što trebaš pripremiti?

 • tri velika komada papira i kemijska (može i u bojama ako ti paše)
 • četiri svijeće (nije važno koje veličine
 • uže
 • neku vođenju meditaciju u trajanju od 10 min na jutjubu ili samo nježnu i opuštajuću muziku
 • ako imaš kadulje ili mirisnog ulja kadulje ili bilo što što možeš koristiti za čišćenje prostora
 • malo mira da te nitko ne ometa.

Tijek rituala

 1. prvo očisti prostor. To možeš učiniti tako da u aroma lampicu staviš neko pročišćavajuće ulje, tako da zapališ kadulju ili naprosto da zamisliš ljubičasti plamen kako spaljuje sve prljave negativne energije oko tebe. Pri tom možeš naglas ili u sebi izgovarati:
  Čistim i otpuštam prošlost i sve ono što leži tško i gusto na mojoj duši, tijelu i prostoru. Ja sam čista. Moj prostor je čist.
 2. Odradi meditaciju da pronađeš mir i pročistiš misli.
 3. Odmah nakon meditacije otvori oči i posložio svijeće jednu pored druge. Poveži prve tri užetom ako ga imaš. Ispred sve te tri svijeće stavi papir.
 4. Na prvi papir napiši sve ono što ti je u godini bilo teško, što te mučilo ili još uvijek te muči, što ti je nekako priuštilo teške emocije ili misli. Odmah nakon toga na četvrti papir ispiši koje si sve lekcije iz toga izvukla, što si sve naučila, kako si sebe ohrabrila. Na drugi papir napiši sve ono na čemu si zahvalna. Samo pusti da leti iz tebe. Na treći pak papir napiši sve ono što si želiš u novoj godini ili općenito. Ne zadržavaj se nekim planovima niti na previše konkretnim ciljevima ako ti ne dolaze, više se posveti emocijama koje žieliš osjećati. Na četvrtom su papiru ostale tvoje lekcije. To je tvoje najveće blago.
 1. Uzmi škare i presjeci vezu između prve i druge svijeće, pročitaj što si napisala na prvi papir i zatim ga podrapaj, zapali ili ubaci u zdjelicu vode. Izgovori naglas ili u sebi:
  Čistim i otpuštam prošlost i sve ono što leži teško na mojoj duši, sav teret koji sam nakupila u ovoj godini neka ode u zemlju i transformira se u ljubav.

  Uzmi škare i presjeci uže između druge i treće svijeće. Uzmi papir zahvalnosti i odluči hoćeš li ga čuvati ili ćeš ga baciti. Izgovori: Otpuštam čak i dobre stvari koje su mi se dogodile i osjećam koliko su mi dobra donijele. Duboko sam zahvalna na svakom trenutku i otvaram srce i um za nove blagoslove koji će doći u obilje koje već osjećam.

  Uzmi škare i presjeci uže između treće i četvrte svijeće. Pročitaj papir, osjeti te emocije koje ćeš osjećati ili želiš osjećati i provedi neko vrijeme u tom osjećaju. Upij sve što si napisala a zatim spremi negdje papir i odredi dan kad ćeš zaviriti u njega. Izgovori nešto poput: Prepuštam se obilju ljepote koja me čeka i prepoznat ću je čak i onda kad mi je teško. Ja sam sada čista, ja sam sada u miru sa sobom i svojim emocijama. Dopuštam životu da slobodno struji kroz mene. Ja sam moćno i božansko biće. Ugasi sve tri svijeće

 2. Četvrtu svijeću pusti još malo gorjeti. Ostani sjediti. Osjeti sve emocije koje se podižu bile lagane ili teške. Osjeti sebe. Koliko si postigla ili nisi, koliko si osvjestila, što sve jesi ili si poslala… Šalji sama sebi ljubav svakom stanicom. Prihvaćajuću. Bezuvjetnu ljubav. Osjeti da si sama sebi savršena majka. Ako osjetiš potrebu iz te perspektive napiši si pismo.

 

Sretno! Javi jesi li uživala!

Post a Comment