Search here!

Ivka Armanda Todorović

Kako nas lažu fitness “gurui” i kako odabrati trening za sebe?

U ovom svijetu u kojem je vanjska forma najbitnija i gdje je, kod odabira fitness programa važan samo rezultat, događa se fenomen u kojem žene vježbaju tri mjeseca prije ljeta, upisuju teretanu i odustaju nakon dva dolaska, ili jednostavno odustanu od pokreta sveukupno, prihvaćajući da njihovo tijelo nikad neće izgledati poput tijela mladolikih fitness guruica koje vrište sa insta feedova i skaču na insta storyima.

Ja volim izgledati dobro i volim vidjeti svoje mišiće i volim da se forma vidi. No ono najvažnije mi je kretanje. Ne toliko zbog toga što razmišljam o zdravlju ili želim sebi produljiti život, već zato jer mi pokret predstavlja život. Zdravo tijelo je predivan dar koji ne iskorištavamo dovoljno, tojest ne iskorištavamo ga onako kako bi za nas bilo najbolje.

A što to zapravo znači – najbolje za nas? E tu nema jednoznačnog odgovora. Za svakog je taj odgovor drugačiji, kao što može biti različit u različitim fazama našeg života. Za mene je kretanje zakon bilo da plešem po kući, rolam se, vozim bicikl, hodam, treniram s bučicama ili zatvaram oči u kretnjama u mom studiu i prepuštam se emocijama.

Prepoznati svoje želje, motivaciju i mogućnosti može biti prvi, i ujedno najbitniji korak ka zadovoljstvu svojim fitnessom. Prepoznati kako prilagoditi svoju prehranu, a da dugoročno budemo zadovoljne, kako se kretati da nas to ispunjava radošću i zadovoljstvom i kako sebi dati ono što trebamo u nekom trenutku.

Zbog svega ovoga raspalim se kad vidim kako sve ljudi reklamiraju svoje fitness programe. Uhvati me jeza kad pročitam rečenice poput – „30 dana do savršene forme“ ili pak kad netko tvrdi da je program poput onog našeg plesnog programa namijenjen mršavljenju. Jer nije.

Ako sjediš većinu svog života, imaš desetak kila viška i bole te leđa od  nepravilnog držanja, u 30 dana nikako nećeš doći „u formu svog života“. Ali neke rezultate možeš vidjeti i to može biti prvi korak tvog fitness putovanja.

Ako upišeš neki od senzualnih programa poput onog u Angels Body and Emotions, nećeš od tog jednog treninga tjedno smršaviti. Uživat ćeš, oslobađati se i učiti voljeti svoje tijelo, ali smršaviti nećeš samo od toga. No ono što se može dogoditi jest da poraste tvoj želja za kretanjem, da se oslobodiš viška potisnutih emocija i da počneš istinski ljubiti svoju fizičku formu. To će pak za sobom povući motivaciju da skineš koju kilu prehranom i dodatnim treningom jer se želiš lakše kretati, naći ćeš način da ispoljiš teške emocije pa ih nećeš gutati zajedno s trpanjem hrane u usta i hranit ćeš tijelo onim što joj godi i što joj daje energiju. I kile će krenuti prema dolje. Ako ti je to motivacija.

Zato stvarno želim da žene budu svjesne da, osobito nakon što pređeš neku 40tu, 50tu godinu, ne možeš izgledati kao mišićava dvadesetogodišnjakinja osim ako se slijedećih nekoliko godina ne odrekneš puno toga i ne posvetiš svoj život treninzima. A ni onda.

A i zašto bi ti to trebalo? Za koga je to? Za ovu prokletu kulturu koja nas uči da s rastom brojki naših godina, pada naša vrijednost? Zašto bih s pedeset trebala željeti da izgledam kao s dvadeset?

Reći ću vam jednu tajnu. Samo iskrivljena percepcija društva navukla nas je na to da mislimo kako žena s porastom godina ne postaje sve ljepša. Kad joj vidim bore na licu vidim crte njenog života. Mrštilice kad je bila ljuta, smijalice kad je prsnula od sreće i crte prema dolje za sve tužne trenutke njenog života.
Kad je vidim kad se kreće, jasno vidim obrise njenih emocija, osobnosti, težine i ljepote njenih dana. Vidim njene traume, radosti, lakoću pokreta, vidim ju predivnom, posebnom, jedinstvenom.

Nemojmo da nas navuku glupe reklame i lažna obećanja. Odgovor na pitanje o najboljem fitnessu za nas samo je u nama samima. Samo mi ga znamo. Je li to teretana, ples, trčanje, hodanje? Nije važno. Važno je da se naučimo prepuštati pokretu i voljeti ga kao takvog. Onda će dolje i kile i gore mišići i sve će se posložiti kako treba. Neka nam je prioritet zdravo tijelo, čiste emocije i dobar osjećaj, a ne skidanje godina s naših života.

 

Post a Comment