Search here!

Ivka Armanda Todorović

Pobuni se – plesom!

Ne zavaravam se ja previše. I znam da ne mogu spasiti svaku ženu koja biva zlostavljanom ili svaku koja umjesto hvala dobije šamar. Znam da ne mogu postići da žene imaju apsolutno pravo odlučivati o svom tijelu, pravo odabrati kakve će biti i koliko će kože pokazati, da ne moraju skrivati svoju divlju i slobodnu prirodu. Znam da ne mogu spriječiti mrak u kojem mnoge od nas žive, ali možda mogu upaliti malo svijetlo.

Nedavno smo imale promociju na Facebooku koja je rezultirala velikim interesom za Angels Body and Emotions Classic program. No, znate koje je najčešće pitanje koje žene postavljaju? Ja znam. Pitaju se – nisam li ja prestara za to? I ne, nećemo se zavaravati da misle na fizički dio jer ne misle. Misle na ples, slobodu, blesavost, senzualnost, seksipil. Sve ono što žena preko 30, 40, 50 ” ne bi trebala” biti ili osjećati.
Oblači se u skladu s godinama! Ponašaj se u skladu s godinama!

Ono što mene zanima jest, tko to određuje. Tko je ta osoba koja može reći što je u skladu s godinama i zašto je mi žene slušamo? Zašto se još uvijek primjenjuju dvostruki standardi i zašto mi žene još uvijek ne možemo biti što god želimo biti, a bez da nas se osuđuje?
Draga moja, nisi prestara. Nisi prestara za minicu ako ju želiš nositi. Nemaš previše godina za zabavu, previše bora za ples, nisi prestara za slobodu. Možeš uživati u svom tijelu, možda sada više nego ikad. Možeš. I trebaš.

U Angelsu sam upoznala stotine i stotine žena, svih godina, zanimanja, bračnih statusa. I one su mi dokazale ono što sam i sama već znala u sebi. Godine su samo broj, bitno je kako se osjećaš unutra. I baš te žene, koje su u studio zakoračile s 40, 50 i više godina, najviše su mi dale. Najviše sam u njima vidjela uživanja u upoznavanju dijelova sebe za koje su imale osjećaj da su godinama skrivale, najviše sam u njima vidjela hrabrosti, ludosti, želje za izazovima i dubinu osjećanja vlastitog tijela. Najviše sam od njih dobila riječ hvala, zagrljaj, sreću zbog otkrića.
Te žene, sve žene koje viđam iz tjedna u tjedan, baš su svijećice, mala svijetla koja zajedno mogu osvjetliti puno mrakova.

Zadovoljne, glasne, slobodne, rasplesane, seksi, senzualne, ali i odgovorne, emancipirane, uspješne, majke i nemajke, obiteljske žene ili slobodne ptičice. I hvala im na tome, hvala što ste svijetlo!

Nekako baš sve njih gledam kao predstavnice feministica novog doba, takozvanog četvrtog vala feminizma. Vala koji nas želi osloboditi odrednica, pravila, kutija, šablona, “trebala bi” zapovijedi, ali i nasilja, neravnopravnosti i potlačivanje koje još mnoge od nas osjećaju.

Angelsice će ovih dana sudjelovati u One bilion rising projektu. Plesom. Plesat ćemo za slobodu života, odabira, seksipila, ženskog tijela, i svih godina. Ovaj me citat na to inspirirao:
“Dancing insists we take up space, and though it has no set direction, we go there together. Dance is dangerous, joyous, sexual, holy, disruptive, and contagious and it breaks the rules. It can happen anywhere, at anytime, with anyone and everyone, and it’s free. Dance joins us and pushes us to go further and that is why it’s at the center of ONE BILLION RISING” – Eve Ensler

Možda nećemo tim jednim činom promjeniti svijet. Ali taj je jedan čin nešto vidljivo, a onaj nevidljivi dio je svako neosuđivanje žene pored sebe, svako prihvaćanje različitosti, svako ne procjenjivanje na temelju izgleda/statusa/posla/oblačenja. Ponosna sam što je naše najveće blago ženska podrška i prijateljstvo. I to ćemo najbolje reći plesom.
I poslat ćemo poruku: draga, nisi prestara. Nikad nisi prestara da budeš ono što želiš biti.

Post a Comment