Search here!

Ivka Armanda Todorović

Znaš li da vrijediš?

Ako ti treba podsjetnik da vrijediš samim postojanjem, ako se želiš prisjetiti svih svojih dobrih strana i ako ti dugo nitko nije rekao nešto predivno, čitaj dalje. 


Čvrsto vjerujem u sestrinstvo. I snažno mi je uvjerenje da smo sve pod kožom iste. Kako god se osjećale i ponašale, što god o sebi mislile na površini i kako god se to manifestiralo na van, korijen svega je u tome da nismo dovoljne. 

Možemo se fokusirati na posao, pomaganje drugima uz zanemarivanje svojih potreba, ili postati bossy i ponašati se kao da su svi tu da bi nas zadovoljili. Kad sjednemo sa sobom na kraju dana uzrok lošeg osjećaja najčešće je osjećaj da ne vrijedimo, da nismo dovoljne i da to nikad nećemo biti. Nema čarobnog rješenja, ali kad te ulovi takav osjećaj, pročitaj ovo:
Draga sestro, slatka ženo, predivna si. Čak i ako se ne smatraš lijepom i ako mrziš svoje premršavo ili predebelo tijelo, meni si predivna. Vidim tvoju borbu da ostaneš vjerna sebi, ali zadovoljiš sve izazove stvarnog života. Još si tu.
Uspjela si sestrice! 

Ti si žena koja trči s vukovima, žena koja sjedi sa svojim emocijama ili bježi od njih kad joj je teško, ali još uvijek si tu. 

Uporna si, topla, ženstvena iako nesvjesna toga. Moćna si jer nekad biti moćna znači ustati iz kreveta i napraviti djeci doručak. Otići na posao. Otuširati se. Moćna si i kad to ne učiniš i kad si daš trenutke meditacije ili buljenja u tv. Moćna si kad potražiš pomoć. Ma moćna si već samim time što si ovdje. 

Pogledaj što si sve prošla u životu. Gubitke dragih ljudi i poslova, razvode i razočarenja, teške obiteljske situacije i odnose, bolest tvoju ili nekog tebi dragog. Prošla si možda i gubitak djeteta, kose radi kemoterapije, prijatelja koji to nikad nisu bili. Prošla si bok, tugu, anskioznost i probleme života. Prošla si i tu si. Proći ćeš i ovaj. 

Želim da znaš da si predivna. Čak i kad sve u tebi vrišti da nisi dovoljna, da ne vrijediš, da si slaba i da ne valjaš, ja ti kažem da taj glas laže. 
Ti si uporna, hrabra, ranjiva, snažna, vesela, topla, energična, svjesna, samosvjesna, spremna pomoći, empatična, nježna, seksi, ženstvena, puna ljubavi, brižna, sposobna, lijepo pjevaš-plešeš-crtaš-pišeš, šta god. Ti si rame za plakanje, ti si noga u guzicu kad treba. Ti si žena. (nadopuni niz ili traži ljude koji te vole da ga nadopune) 

Volim te. Volim te iako te ne znam jer samo to što činiš najbolje što znaš dovoljno je. 
Odmori se sestro slatka od glasa u tebi koji kaže da ne vrijediš. Jer laže. 
Satkane od boli i radosti, snage i slabosti, moći i nježnosti, mi žene, ti i ja, vrijedimo.

Post a Comment