Search here!

Ivka Armanda Todorović

Mentalno zdravlje i “self care” u doba Corone

U ovo vrijeme kad se svi brinemo za zdravlje, svoje i svojih bližnjih, a dodatno smo pod pritiskom zbog gospodarstva koje je stalo za većinu djelatnosti, važno je i pobrinuti se za svoje mentalno zdravlje. Iako se čini sekundarnim ponekad, doista je važno brinuti o sebi i naći načine da izguramo ovo razdoblje. Zatvaranje očiju pred istinom ne pomaže, ali ne pomaže ni katastrofiziranje i prebiranje po najgorim scenarijima.

Što onda napraviti i kako si pomoći?

Na instagramu sam podijelila moj alat zamjene negativnih misli pozitivnim. Odnosno, umirujućim. Jer važno je da nas ne ponese negativa i da zadržimo osjećaj da možemo i ovo progurati.
Post možete pogledati ovdje:


Osim toga, na newsletteru sam pisala tekst o izolaciji i kako je najbolje iskoristiti, no ovom je prilikom želim podijeliti sa svima vama, jer mislim da je itekako važno da si pomažemo, da učimo iz ovog i da brinemo jedni o drugima. Nadam se da će moji savjeti nekome služiti.

1. Meditacija – osobito plesna, ili meditacija pokretom
Važno je sada zaroniti u sebe i osjetiti dublju svijest koja je iznad uma koji kreira razne scenarije. Dubokim disanjem koje pratimo pažnjom te relaksacijom tijela tako da osvještavamo dio po dio možemo barem nakratko umiriti misli i osjetiti sebe. Ako želite podijelit ću nekoliko meditacija koje sama koristim u jednom od slijedećih newslettera i napraviti youtube playlistu.

2. Bavite se fizičkom aktivnošću
Ples, vježbanje, hodanje po stepenicama gore dolje, sve može pomoći. Osim što je kretanje bitno za fizičko zdravlje, bitno je za lučenje hormona sreće koji pak podiže imunitet i omogućuje nam pozitivnije gledanje na stvari koje nas okružuju. Osim našeg youtube kanala, na internetu je dostupno puno besplatnih online treninga i puno mogućnosti da se vježbom zabavite pa čak i ako u kućanstvu imate malu djecu.

3. “Sjedite” s emocijama. 
Iako nam svi govore da ostanemo mirne, pozitivne i bez straha, teško je to narediti svojim emocijama i svom srcu. Odaberite stoga dio dana u kojem ćete osjetiti sve emocije u tijelu. Pet minuta je dovoljno za početak. Sjednite negdje gdje vas nitko neće ometati i pustite da emocije i podivljaju ako treba. Nakon toga, skrenite si pažnju kojom god aktivnosti želite. Ponovite po potrebi. Ako osjećate da vas u tim trenucima obuzima tuga i tjeskoba i da biste htjele zaplakati a ne možete, pustite si tužnu muziku, i pustite suze da teku. Plač je divan način otpuštanja emocija. 

4. Ograničite vrijeme na mrežama i/ili vijestima
Bitno je da ostanete informirane o najvažnijim stvarima, ali pretjerano surfanje i čitanje informacija s raznih izvora naprosto ne pomaže. Moj savjete je da pratite samo live konferencije kriznog stožera, a zaboravite na teorije zavjere, nagađanja i nimalo bezazlene lažne priče oko svega. Ovo pratite samo da znate ograničenja oko kretanja, rada i mjere koje trebamo poduzimati da sačuvamo sebe i druge. 
Mreže čak i ne morate vremenski ograničavati, ali budite selektivne oko sadržaja koji pratite. Pratite pozitivne stranice, ohrabrujuće ljude i sadržaje koji vam dižu raspoloženje.

5. Održavajte socijalne kontakte.
Ne ne mislim uživo jer što prije svi to ograničimo, to prije bi se ovo sve moglo zaustaviti. Mislim na to da koristite dostupnu tehnologiju. Nazovite prijateljice na whats up video poziv, pišite si poruke, pokrenite neku grupu na whats upu ili viberu ili facebooku gdje će biti zabranjeno pričati o koroni i dijelite sadržaje – priče, slike, inspirativne tekstove. 

6. Pomozite nekome.
Pomaganje drugima osim što koristi društvu u cjelini i koristi pojednicu kojem pomažete, pomaže i vama. Svratit će vam pažnju s vaših muka, osjetit ćete se bolje jer ste korisne bar na mini razini i povezat ćete se s osobama kojima pomažete. Možete pomoći susjedima koji su stariji ili u samoizolaciji ( samo pazite na preporuke kriznog stožera), možete podržavati male biznise uplatama donacija, kupovanjem online programa, sheranjem njihovih aktivnosti. Možete redom zvati poznanike i prijatelje i pružiti uho za slušanje. Uvijek možete napraviti NEŠTO. Ma kako se malo činilo. 

7. Upoznajte ponovno sebe i priuštite si “self care”
Na internetu postoji bezbroj psiho testova koji su zabavni, a mnogi i znanstveno utemeljeni. Malo ih googlajte, rješavajte, promišljajte o sebi. Razmislite o svom životu, promjenama koje želite, osvjestite sebe kao dušu na putovanju kroz vrijeme i prostor, potražite načine na koje se možete njegovati. Napravite si klućni wellnes od prirodnih pripravaka kojih ima podosta na internetu. Razmislite o svojim talentima, sposobnostima koje ste do sada potiskivale, o tome što još možete dati svijetu. 

8. Pronađite u sebi kreativnost
Nije važno znate li pjevati, pisati, crtati ili nešto izrađivati. Odaberite kanal i medij i naprosto krenite. Možete uzeti i bojanke od klinaca ako imate djecu, prazne listove papira ili naprosto sjesti za laptop i krenuti ispoljavati svoje misli i osjećaje na papir. Kreativnost je nešto što svi imamo u sebi i pravo je vrijeme za njeno razvijanje. 

9. Napravite kompletan Detox
Detox tijela možete provoditi po uputama Facebook grupe Holistička detoksikacija koju vodi moja draga suradnica i prijateljica Anamarija Pažin Morović, aromaterapeutkinja. Budući da s polica tako brzo nestaje brašno i šećer, evo prilike da to izbacite iz svog jelovnika, haha. 
Pretumbajte ormare, izbacite sve nepotrebno, očistite kutije i mjesta u stanu gdje se nakupljaju stvari koje dugo ne koristite. Očistite garaže, spremišta i slično. AKo imate djecu, organizirajte s njima kuhinjske ormariće i kutije s igračkama i/ili školskim stvarima. 
provodite mind detox po svim uputama navedenim u gornjim točkama. 

10. Osnažite svoju senzualnost
Možete zaplesati osvještavajući tijelo polaganim, usporenim, kružnim kretnjama. Možete osjetiti svoj dodir dok se mažete losionom za tijelo ili nanosite kremu na lice. Možete si priuštiti senzualnu kupku u pjeni uz čašu vina. Možete se upoznati sa svojim tijelom u ogledalu i promatrati emocije koje se podižu pri tom pogledu te ih svjesno mijenjati u pozitivne. 

Na ovom linku dva puta tjedno objavljivat ćemo online mini treninge za tijelo i dušu. Pretplatite se i pratite obavijesti
ANGELS BODY AND EMOTIONS

Uživajte i javite mi dojmove.

Post a Comment